Våra kroppar och hjärnor är bokstavligt talat gjorda för rörelse. Vi blir både friskare, gladare och smartare av att röra oss regelbundet!

Människan idag ser likadana som vi gjorde för flera tusen år sedan. Man skulle kunna säga att vi är stenåldersmänniskor i en modern värld och därför är våra kroppar är anpassade för att jaga, samla bär, smyga, krypa, hoppa och springa. Varje dag.

I och med att vår livsstil blivit alltmer stillasittande har man kunnat konstatera att man riskerar både sjukdom och för tidig död om det enda man gör är att sitta still på dagarna.

Vår stillasittande livsstil gör också att vi blir stela och får ont i kroppen och tillslut blir smärtan i sig ett hinder för att vi ska röra på oss. Dels för att det gör ont och dels för att man är rädd att det ska bli värre om man provocerar smärtan. Då är vi inne den ”onda cirkeln”.

Mitt mål som osteopat är att hjälpa människor tillbaka till rörelse genom att hjälpa kroppen få tillbaka sin rörlighet samt ge tips om träning och hjälpa till att urskilja hur man ska hantera smärtan på bästa sätt. Ska den undvikas eller ska den uthärdas?

Jag brukar likna god hälsa med en rallybil: Precis som för att rallybilen ska fungera på topp i tävlingar behöver vi själva ett ”team” runt oss för att vi ska må så bra som möjligt. Man kan inte vara expert på allt och då kan det vara bra att ha ett team att rådfråga.

Pin It on Pinterest